Какво представлява праховото боядисване?

//

Праховото боядисване е една от най-популярните форми на повърхностна обработка. Праховото покритие е довършителен процес, при който сух, термопластичен прахообразен материал се нанася върху повърхността, разтопява се и се втвърдява до равномерно покритие. Този довършителен процес е подходящ за различни материали, включително метали.

Праховото покритие няма течен носител, което означава, че може да прави по-дебели покрития от конвенционалните течни покрития, без да тече или провисва. При него също се създават минимални разлики във външния вид между повърхностите с хоризонтално покритие и повърхности с вертикално покритие.

Процесът на прахово боядисване

Праховото боядисване е многоетапен процес на довършване на повърхността, подходящ за метални и неметални основи. Методът включва подготовка, прилагане, и етап на термообработка. Използват се пистолет с който се нанася прахообразната боя, спрей камера и пещ в която се изпича боята. За да може процесът на нанасяне на покритието да протича гладко и с оптимален капацитет, производителите и доставчиците на довършителни услуги трябва да вземат предвид няколко фактора, като например материала на основата, който се покрива и неговите свойства, както и вида на използвания материал за прахово покритие.

ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА ПРАХОВОТО ПОКРИТИЕ:

ПРЕДИМСТВАНЕДОСТАТЪЦИ
Използвайки този процес може да се постигне широка гама покрития,
Осигурява слой защита срещу корозия, надраскване / натрошаване и избледняване,
Едно от най-икономичните и най-дълготрайни качествени покрития, подходящо за почти всякакъв вид метал,
Постига постоянен цветен завършек в метала,
Праховите покрития могат да произвеждат много по-дебели покрития от конвенционалните течни покрития, без да текат или провисват,
Нетоксичен и по-малко запалим от спрей за боядисване
Праховите покрития могат да оставят текстура „портокалова кора“ върху метала
Процесът включва повече разходи 
Праховете не могат да се смесват, за да се получат различни цветове 

Праховото боядисване е идеален метод, ако искате да постигнете точно съвпадение на цветовете. Може да се нанася върху редица основи, включително стомана, мед и алуминий и предлага траен архитектурен завършек. Подходящ както за вътрешни, така и за външни приложения.

Нашите ролетни врати и охранителни ролетки преминават задължителен процес на прахово боядисване. Това им дава по-дълъг експлоатационен живот и добър външен вид.