Дизайнерски характеристики на ролетни врати и охранителни ролетки

//

Много модерни складове, търговски обекти, павилиони, контейнери, складове, производствени съоръжения и гаражи са оборудвани с ролетни врати и охранителни ролетки. Защо този тип порта е толкова популярен, какви са предимствата му пред люлеещите се врати, как да изберем ламела и профила на ролетните щори за гараж и охранителни ролетки? Ще разберем подробно тези въпроси, които ще бъдат полезни за хората, които искат да инсталират такава врата в гараж или друго място.

Дизайнерски характеристики

Визуално те приличат на външни ролетни щори или по-точно външни щори, които се навиват нагоре в затворен корпус. Структурата на портата е композитна, с възможност за инсталиране на допълнителни елементи. Гаражните ролетни щори се произвеждат индивидуално след взети размери.

Функционирането на повдигащия механизъм улеснява ръчното отваряне/затваряне. Когато вратата е автоматизирана и се подаде сигнал за отваряне на вратата чрез дистанционно, хоризонталната лента с помощта на електрическо задвижване започва да се навива върху ос, разположена вътре в кутията. Тя се навива равномерно, тъй като се подвежда от страничните водачи, които са оборудвани с гумени уплътнения и четки.

Ролетките се изработват от алуминий и/или стомана на основата на следните елементи:

  • Метални ламели с различна якост от стомана или алуминиеви с пълнеж от полиуретанова пяна (модела ролетни врати с термо ламели).
  • Два направляващи Омега водачи с гумено уплътнение и четка.
  • Хоризонтална стоманена ос, необходима за навиване на ламелите при отваряне на вратата.
  • Барабанно-пружинен механизъм, който прави повдигането на ролетката лесно.
  • Електрически задвижващ механизъм. (По избор) 
  • Заключващ механизъм, 1 или 2 ключалки.
  • Защитна кутия в която се навива платното от ламели при отваряне.
  • Бронирана кутия за отваряне на автоматични ролетки в случай на прекъсване на електрозахранването. (По избор)

Пълният комплект, като се вземат предвид видовете ламели и наличието на допълнителни елементи, зависи от мястото на монтаж на ролетните врати и желанията на клиента.

Ролетните щори са удобни, компактни, непретенциозни и имат особена естетика, което прави подобни устройства доста популярни сред собствениците на автомобили. Но дългият експлоатационен живот на такива порти е възможен само ако те са правилно инсталирани, за което е по-добре да се потърсят специалисти.